سخن روز /
نقش محصولات کشاورزی در تغذیه سالم به مناسبت شعار روز جهانی غذای سال 2019
1398/07/23
بیست و چهارم مهر ماه، برابر با شانزدهم اکتبر، سالروز جهانی غذاست. این روز به افتخار تاسیس سازمان فائو در سال 1945 نامگذاری شده و در سراسر جهان گرامی داشته می‌شود. در این روز، سازمان های بین المللی، به منظور برقراری روابط در زمینه کشاورزی و زمینه سازی برای جلوگیری از فقر و گرسنگی و نابودی محیط زیست، تلاش می کنند. شعار روز جهانی غذا در سال 2019 تغذیه سالم برای دستیابی به جهانی بدون گرسنگی اعلام شده است.
در دهه های اخیر به دلیل جهانی شدن ، شهر نشینی و افزایش درآمد ها رژیم و عادات غذایی افراد به طور چشمگیری تغییر یافته است.ما عمدتا از مصرف غذاهای فصلی به خصوص گیاهی و غنی از فیبر به سمت مصرف غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده ، قند و چربی و نمک زیاد ، غذاهای فراوری شده ، گوشت و سایر محصولات با منبع حیوانی حرکت کرده ایم. در حال حاضر زمان کمتری برای تهیه وعده های غذایی صرف می کنیم و مصرف کنندگان به ویژه در مناطق شهری به طور فزاینده به سوپر مارکت ها ، فروشگاه های فست فود ، غذاهای خیابانی و رستوران های دور افتاده اعتماد می کنند.
ترکیبی از رژیم های غذایی ناسالم و سبک زندگی بی تحرک باعث افزایش نرخ چاقی شده است. که البته نه تنها در کشورهای توسعه یافته بلکه در کشورهای کم درآمد ، جایی که گرسنگی و چاقی اغلب با هم زندگی می کنند. هم اکنون بیش از 670 میلیون بزرگسال و 120 میلیون دختر و پسر (5 تا 19 ساله) چاق هستند و بیش از 40 میلیون کودک زیر 5 سال دارای اضافه وزن هستند ، در حالی که بیش از 800 میلیون نفر از گرسنگی رنج می برند.
رژیم غذایی ناسالم عامل خطر اصلی مرگ و میر ناشی از بیماریهای غیر واگیر (NCDs) از جمله بیماری های قلبی عروقی ، دیابت و برخی سرطان ها است. عادات غذایی ناسالم علاوه بر اینکه یک پنجم مرگ ها را در سراسر دنیا رقم می زند مبلغی بالغ بر 2 تریلیون دلار درسال نیز بودجه به بخش سلامت تحمیل می کند.
رژیم غذایی سالم چیست؟
یک رژیم غذایی زمانی رژیم غذایی سالم محسوب می شود که با تامین غذای کافی، ایمن، مغذی و متنوع نیاز های تغذیه ای افراد را تامین کند و خطر ابتلا به بیماری را در او کاهش دهد. این رژیم باید شامل میوه ، سبزی ، حبوبات ، آجیل ، دانه‌ها و غلات سبوس دار و غذاهای کم چرب (بخصوص چربیهای اشباع) و با قند و نمک کم باشد که در حال حاضر برای بسیاری از افراد در دسترس یا مقرون به صرفه نیست. نوسانات تولید و حوادث طبیعی، تورم و بیکاری، شیوع بیماری و جنگ از جمله مسائلی است که همواره مواد غذایی بشر در نقاط مختلف دنیا را تهدید کرده است. این وضعیت با توجه به افزایش جمعیت جهانی و پیامدهای ناشی از تغییرات آب و هوایی در تولیدات کشاورزی و توزیع نامتوازن مواد غذایی درجهان نگرانی‌هایی را درخصوص تامین امنیت و سلامت غذایی بوجود آورده است.
کشاورزی و تولیدات آن یکی از مهمترین اجزای نظام غذایی است که نقش مهمی در ایجاد امنیت و سلامت غذایی پایدار ایفا می‌کند. در عین حال سلامت غذایی به موفقیت کشاورزان برای تولید غذای با کیفیت و مازاد بر نیاز خود و چگونگی رسیدن این مواد غذایی به مصرف‌کننده بستگی دارد. تولید محصولات کشاورزی کافی در عین حفاظت از محیط زیست و تولید محصولات کشاورزی سالم دو وظیفه مهم در بخش کشاورزی است که به رغم ماهیت تخصصی خود در گرو اقدامات و تلاش‌های مشترکی قرار دارد و مستلزم مشارکت همه حلقه‌های موجود در انجام این مهم است. حمایت از توسعه سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی از طریق آمایش توسعه صنایع تبدیلی، تکمیلی و نگهداری محصولات کشاورزی برای کاهش ضایعات متناسب با الگوی تولید محصولات کشاورزی، گسترش ظرفیت ذخیره سازی و انبارداری محصولات کشاورزی و حمایت از تولید محصول سالم و توسعه کشت محصولات ارگانیک از جمله وظایف بخش کشاورزی در این زمینه است. 
تقویت استانداردهای اختیاری و اجباری کنترل کیفی تولیدات و فرآورده‌های کشاورزی و غذایی و تقویت سیستم کنترل و نظارت بر کیفیت و سلامت مواد غذایی تولیدی و وارداتی، گسترش مبارزه تلفیقی با آفات و بیماری‌های گیاهی و مصرف بهینه سموم، کودهای شیمیایی و داروهای دامی، افزایش سطح آگاهی مصرف‌کنندگان در خصوص سلامت مواد غذایی مصرفی و توجه به زنجیره تولیدات کشاورزی از تولید تا مصرف از جمله مسائل مهمی است که در راستای سلامت غذایی باید در بخش کشاورزی مورد توجه ویژه قرار گیرد. 
نقش کشاورزی ارگانیک در سلامت غذایی
کشاورزی ارگانیک که تحت عناوین کشاورزی بیولوژیک، کشاورزی پایدار و کشاورزی زاینده نیز به کار رفته است، نظامی زراعتی بر پایه مدیریت اکوسیستم زراعتی می باشد. این روش در راستای توسعه پایدار کشاورزی بوده که با هدف کاهش مصرف نهاده های غیرطبیعی به اجرا در می آید و در آن مصرف کود و سموم شیمیائی، ارگانیسم های تولید شده به روش مهندسی ژنتیک و پساب ها کنار گذاشته می شود. با به کارگیری کشاورزی ارگانیک و تولید محصولات ارگانیک می توان از مواهب غذای سالم بهره بردعلاوه بر اینکه این محصولات از ارزش غذایی بالاتری برخوردار هستند. از این رو پرداختن به کشاورزی ارگانیک روشی اصولی ومناسب برای رسیدن به تولید محصولات غذایی سالم و عاری از سم و کود است که در نهایت هدف آن تامین سلامت مصرف کننده با نگرشی به حفظ محیط زیست و ارتباطات اکولوژیکی طبیعت می باشد. 
شکی نیست که مصرف محصولات ارگانیک در جهان می‌تواند زمینه ساز توسعه سلامت مصرف در جامعه تلقی شود اما با توجه با ضریب پایین تولید و قیمت تمام شده بالا محصولات ارگانیک از نظر اقتصادی برای کشاورزان مقرون به صرفه نیست. اصلیترین دلایل گسترش نیافتن محصولات ارگانیک در جهان ، حمایت نکردن از کشاورزان برای تولید محصولات ارگانیک میباشد. در حال حاضر تکنیک حفظ ایمنی غذایی کشور فقط با راه حل قدیمی افزایش تولید مصرف محصولات کشاورزی ثبات چندانی ندارد. افزایش جمعیت از یک طرف و موانعی که در روند رشدی با آن مواجه هستیم ازجمله زمین و آب از طرف دیگر و همچنین تلاش افراد برای تولید محصولی سالم و مفید و دست یافتن به توسعه پایدار، اهداف تولید محصولات ارگانیک است. بنابراین با توجه به اینکه با رشد جمعیت نیاز افراد به مواد غذایی بالا میرود و از طرف دیگر افزایش فرسایش خاک قطعا در آینده، تولید مواد غذایی را با بحران و مشکل مواجه میکند، لذا تولید محصولات ارگانیک،جایگزین مناسب و مطلوبی در بین سیستمهای رایج کشاورزی به منظور دستیابی به ایمنی غذایی نسبت به سلامت تولید غذاخواهد بود.

تعداد مشاهده خبر3353 بار
تصاویر مرتبط


    RatingTitle
    :1 :2
    مشاهده نظرات (تعداد نظرات 0)

    ارسال نظرات
    نام
    آدرس پست الکترونیکی شما
    شماره تلفن
    توضیحات
    خواندن کد امنیتی تغییر کد امنیتی
    کد امنیت
    Powered by DorsaPortal